společenství při farnosti sv. Martina ve Slatiňanech

"Ite, missa est." ^

Články zařazené v kategorii "aktuality":

Pastýřský list ke Svatému roku 2025

Celý text zde: Pastýřský list českých a moravských biskupů ke Svatému roku 2025 - Církev.cz /oddelovac/ Zprávy (cirkev.cz)

Z listu vybírám: S nadějí chceme prožít Svatý rok také v našich diecézích. Proto vás všechny ve dnech 28. až 30. března srdečně zveme na národní pouť do Říma. Avšak i těm, kteří cestovat nemohou, dává Svatý otec možnost získat dary Božího milosrdenství: při návštěvě lokálních svatých míst ve spojení se skutky křesťanské lásky a pokání. Způsoby a možnosti, jak tyto dary Božího milosrdenství získat, jsou uveřejněny na internetových stránkách www.cirkev.cz, kde také najdete veškeré informace o národní pouti do Říma. Podrobnosti se dozvíte rovněž od duchovních správců farností.


Dopis ke sbírce na církevní školství 2024

15.9/2024 bude sbírka na církevní školství

Celý text je zde: DOPIS VĚŘÍCÍM KE SBÍRCE NA CÍRKEVNÍ ŠKOLSTVÍ 2024 – Děkanství HK (dekanstvihk.cz)

Z textu vybíráme:

V naší diecézi působí 2 mateřské školy (v Hradci Králové a v Kutné Hoře), 2 základní školy (v Hradci Králové a v Borohrádku), 2 gymnázia (v Hradci Králové a v Kutné Hoře), gymnázium a střední odborná škola (ve Skutči) a základní umělecká škola (v Hradci Králové). Dohromady tyto školy navštěvuje více než 1600 žáků a studentů, o které se stará více než 200 učitelů a dalších zaměstnanců.

Touto cestou chceme poděkovat všem, kdo církevní školství finančně podporují – výnos loňské sbírky činil téměř 890.000 Kč


Od 7.7. Mše sv. nedělní v kostele sv. Martina budou od 9.30 hod

zdroj: ohlášky 30/6/2024

vice zde: společenství farnosti Slatiňany


DOPIS VĚŘÍCÍM KE SBÍRCE NA CHARITU vyhlášené na neděli 16. června 2024

Dopis ke sbirce na charitu 2024_ACRG kveten (farnostck.blob.core.windows.net) (PDF)


K Božímu království, které máme utvářet svým životem už zde na zemi, nás nepřivede pasivita a tím méně lhostejnost (z dopisu k volbám od ČBK)

Milé sestry a milí bratři,

blíží se volby do Evropského parlamentu. Chceme vás povzbudit k účasti. K Božímu království, které máme utvářet svým životem už zde na zemi, nás nepřivede pasivita a tím méně lhostejnost.  

Náš kontinent prochází těžkými zkouškami. Jde nejen o naši ekonomickou prosperitu, bezpečí, ale také o svobodu a budoucnost příštích generací.

Pán Ježíš o svých následovnících říká, že jsou „solí země“ (Mt 5,13). Vyberme tedy pozorně ty, kteří chtějí být touto solí i v širším společenství národů a států, jehož jsme už dvacet let součástí. Zvolme si zástupce, kteří jsou připraveni nás reprezentovat a hájit přitom principy, které chceme do tohoto světa vnášet i v prostoru Evropské unie. Postarejme se svou účastí ve volbách do Evropského parlamentu, aby i tam nadále hlas křesťanů zazníval. Zvolené poslance pak doprovázejme svými modlitbami.

K dobré volbě vám žehnají  

Biskupové české a moravské církevní provincie 

(prosíme, aby duchovní správci výzvu přečetli na závěr bohoslužby v neděli 2. června 2024)

zdroj: ČBK /oddelovac/ Výzva biskupů k volbám do Evropského parlamentu (cirkev.cz)


Náš farář bude od července spravovat i Licibořice

Od 1.7.2024  bude farář se sídlem ve Slatiňanech spravovat, kromě farnosti Slatiňany a farnosti Žumberk, také farnost Licibořice. Proto se bude měnit čas bohoslužeb ve Slatiňanech: buď mše sv. nedělní v 9.30 hod. anebo v 11.00 hod. Hlasovat se bude při mši 19.5.2024.((informace z ohlášek při mši 12/5/2024))

Dosavadní farář v Licibořicích Štefan Brinda (který působil před 10ti lety i u nás) se přesouvá do Pražské diecéze k Benešovu (Římskokatolická farnost Křečovice - Lidé (farnostkrecovice.cz)), kde dostane farnost.((informace z ohlášek při mši 12/5/2024))


Farnost adoptovala indického školáka

Na setkání pastorační rady 1.2.2024 bylo dohodnuto, že se naše farnost zapojí do akce „Adopce na dálku“, kterou zajišťuje DKCH HK. Jedná se o pomoc chudým indickým dětem získat vzdělání v jejích přímo rodinném a kulturním prostředí. Podrobnosti na vývěsce.

Roční dar představuje 6.500,- Kč. Pro rok 2024 je třeba složit celou částku do konce března.

Vybíráním a evidencí příspěvků byla pověřena paní Marie Kyselová. Děkujeme všem dárcům. Pán Bůh zaplať.(zdroj: ohlášky 25/2/2024)


Pastýřský list českých a moravských biskupů k postní době 2024

list je zde: ČBK /oddelovac/ Pastýřský list českých a moravských biskupů k postní době 2024 (cirkev.cz)


Sbírka na Neděli božího slova 14/1

plakat

České katolické biblické dílo
________________________________________________

▫ Toveřská 402/7, 779 00 Olomouc – Samotišky▫ [email protected] ▫ tel. 605 300 466



NEDĚLE BOŽÍHO SLOVA

DOPIS BISKUPA ZDENKA WASSERBAUERA
K NEDĚLI BOŽÍHO SLOVA
21. LEDNA 2024

(Přečtěte prosím při všech bohoslužbách 3. neděli v mezidobí dne 21. 1. 2024)

Milí bratři a sestry ve víře,
třetí neděle v liturgickém mezidobí se podle přání papeže Františka slaví
jako neděle Božího slova.
Neustále jsme svědky nesnadno pochopitelných událostí, které ovlivňují
náš život. Četba Písma svatého může vždy poskytnout správnou orientaci, a to
i v době, ve které není snadné se vyznat.
V říjnu roku 2023 jsem se jako delegát České biskupské konference
účastnil XVI. řádného generálního zasedání biskupské synody o synodalitě.
Jedním ze silných momentů bylo slavnostní uvedení evangeliáře do našeho
společenství na začátku zasedání a jeho umístění na čestné místo. Božím slovem
jsme se pak nechali vést každý den při zamýšlení se nad důležitými tématy
církve i společnosti v 21. století.
Podle rozhodnutí České biskupské konference se o neděli Božího slova
koná ve všech farnostech sbírka na podporu biblického apoštolátu. Přijměte
prosím mé srdečné poděkování za Vaši podporu, ať už v podobě modlitby nebo
finančního příspěvku na činnost Biblického díla.

Bůh Vám odplať svým požehnáním
Mons. Zdenek Wasserbauer
předseda správního výboru Biblického díla

Podle nového rozhodnutí ČBK se celý výnos z kostelní sbírky odešle na příslušné
biskupství, které ji přepošle ČBK, kde bude rozdělena v poměru 50% Českému
katolickému biblickému dílu a 50% České biblické společnosti.


DOPIS VĚŘÍCÍM KE SBÍRCE NA CHARITU vyhlášené na neděli 18. června 2023

DOPIS VĚŘÍCÍM KE SBÍRCE NA CHARITU
vyhlášené na neděli 18. června 2023


Milé sestry a milí bratři v Kristu,

opět po roce si Vás dovolujeme požádat o podporu ve formě finančního daru na činnost Diecézní charity Hradec Králové v rámci sbírky, která proběhne v neděli 18. června ve všech kostelích. V uplynulém roce jsme si připomenuli již 30. výročí založení tehdejším královéhradeckým biskupem Karlem Otčenáškem. Pověřil nás organizováním služby lásky jménem církve, koordinací charitního díla v naší diecézi. V současné době je toto dílo realizováno skrze síť, kterou tvoří kromě naší diecézní charity 20 profesionálních farních a oblastních charit poskytujících sociální a zdravotní služby ve více než 220 střediscích
pomoci a realizujících i další projekty.

Naše diecézní charita kromě tohoto pověření sama provozuje Integrační centrum pro cizince, které usiluje o co nejkvalitnější inkluzi lidí hledajících u nás nový domov nebo provází ty, kteří z různých důvodů, zejména ohrožení života ve své zemi, hledají u nás dočasné zázemí. V posledním období jsou to tisíce uprchlíků z Ukrajiny, kterým i ve spolupráci s některými farnostmi pomáháme zvládnout jejich velice náročnou situaci.

Moc děkujeme i Vám za jakoukoliv pomoc našim blízkým v nouzi. Děkuji touto cestou i všem charitním pracovnicím a pracovníkům, kteří po vypuknutí války nepolevili v poskytování služeb všem potřebným a do pomoci příchozím se zapojili nad rámec své původní práce. Moc si toho vážíme. 

Diecézní charita nabízí lidem také prostor zapojit se do dobrovolnické služby ve třech programech zaměřených na pomoc seniorům, lidem se zdravotním postižením či cizincům. Projektem Young Caritas oslovuje mladé lidi, které motivuje k jejich seberozvoji i v rámci projektu DofE. Dobrovolnická centra působí i při některých farních a oblastních charitách.
Jistě Vám není neznámý ani projekt Adopce na dálku podporující vzdělávání dětí z  emajetných rodin z partnerských diecézí Bangalore a Belgaum v Indii. Děkujeme i Vám, kteří sami některé z dětí podporujete jako jednotlivci, rodiny či farnosti.

Více se o naší činnosti, jejíž součástí je také Půjčovna pomůcek pro nemocné  untingtonovou chorobou a další aktivity, dozvíte na našich webových stránkách www.hk.caritas.cz.

Předem Vám děkujeme za Váš příspěvek na naši činnost, ale i za jakoukoliv další pomoc nám nebo charitě, která působí ve vaší farnosti, za zapojení se do různých aktivit, ale také za modlitby a prosby o Boží požehnání našeho společného úsilí ve prospěch chudých, slabých, trpících, jakkoli jinak ohrožených lidí – našich bližních, kteří potřebují momentálně provést náročným obdobím, někoho nablízku.

Přejeme Vám požehnané léto plné radosti, zdraví, krásné energie. Za Diecézní katolickou charitu Hradec Králové Ing. Anna Maclová Mons. Mgr. Pavel Rousek ředitelka a prezident


« | 1 2 3 4 5 6 7 8 | »